| Sajnos előlről kell kezdenem, mert minden elveszett, valamit elrontottam....
Kókuszos vaniliás karika
40 dkg lisztet, 10 dkg kókuszreszelékkel 15 dkg porcukorral a csomag vaniliáscukorral 25 dkg vajjal és pici sütőporral összegyurni ,és egy tojásssal.Újjnyi vatagságúra nyútani, egy részét pogácsa szaggatóval, másik részét középen lyukas formával kiszaggatni. Majd világossárgára sütjük.
Ha megsült lekvárral összeragasztjuk
Minél tovább áll annál jobb, puhább.
Vajas pogácsa
50 dkg liszt 25 dkg margarin 3 dkg élesztő 2 tojás sárgája 1 tejföl 1 kávéskanál só.
Sajtot reszelni a tetjére, de jó sajt nélkül is.
Sajtos rúd
30 dkg liszt 15 dkg margarin, vagy zsír. 2 dkg élesztő 8 dkg reszelt sajt 1 tojás, 2-3 kanál tejföl, só, ezeket összegyúrjuk a sajtot is bele tesszünk hagyjunk a tetjére belőle.
1 órát pihentetjük utánna vékonyra kinyújtjuk,megkenjük olvasztott zsírral, és mint a bejglit feltekerjük, így is pihentetjük 1/4 órát,aztán elnyújtuk ismét , én derelye vágóval szoktam felszeletelni, de még előtte 1 tojással megkennni és rászórni a sajtot...nagyon finom.
Kefires piskóta
1 pohár kefir (a 2 dl-es), 2 kefires pohár kristálycukor, 2 és fél kefires pohár liszt, 3 tojás, fél kefires pohár olaj, 1 sütőpor.
A hozzávalókat bármilyen sorrendben összekeverjük zsírozott (vagy vajazott), lisztezett tepsiben sütjük, közepes lángon. Tűpróbával ellenőrzöm, hamar kész. Nagyon gyors, egyszerű elkészíteni.
Meglehet bolondítani ezt a receptet úgy hogy 2 meghámozott almát apró kockára vágok, belekeverem a kavart süteményalapba és még 2 teáskanál fahéjat vegyítek hozzá. Vagy ha nem fahéjas almás verziót akarok akkor bármilyen gyümölcskockákkal gazdagíthatjuk (sárgabarack pl.).
Rákóczi túrós
60 dkg liszt, 40 dkg vaj, 20 dkg porcukor, 1 kg túró, 8 db tojás, 30 dkg cukor, sárgabarack lekvár, citromhéj, vaníliás cukor
A lisztet a vajjal összemorzsoljuk, hozzáadjuk a porcukrot, majd 2 tojás sárgájával hidegen összegyúrjuk. 1 cm vékonyra kinyújtjuk a tésztát, és 180 fokon félig megsütjük. Közben összekeverjük a túrót, a cukrot, a hat tojás sárgáját, a vaníliás cukrot és a citromhéjat. A félig sült tésztára kenjük a baracklekvárt, majd arra a túrókrémet, és visszatoljuk a sütőbe. Amikor majdnem kész, a tetejére simítjuk a kemény habbá vert tojásfehérjét, és 120-140 fokon 15 percig sütjük még.
Madártej
1 l tej, fél rúd vanília, 6 tojás, 12 dkg porcukor, 1 evőkanál vaníliás pudingpor, 1/2 dl rum
A tejet a vaníliarúddal felforraljuk, és lassú forrásban tartjuk. A tojást kettéválasztjuk, a fehérjéket 2 evőkanál porcukorral kemény habbá verjük. A forró tejbe mártott evőkanállal nagy galuskákat szaggatunk a tojáshabból a tejbe (több adagban), és 2-3 percig főzzük. Szűrőkanállal kiszedjük, lecsepegtetjük. A tejből kidobjuk a vaníliarudat. A tojássárgákat habosra keverjük a maradék porcukorral és a pudingporral. Eldolgozzuk 2-3 evőkanál tejjel, majd az egészet a tejhez öntjük. Állandóan kevergetve besűrítjük. Levesszük a tűzről, és langyosra hűtjük. A madártejbe keverjük a rumot, kelyhekbe szedjük, tetejükre rakjuk a habgaluskákat, és jól behűtve kínáljuk.
Nanuk szelet
4 tojás sárgáját 28 dkg porcukorral kikeverünk, apránként 10 kanál vizet adunk hozzá, majd 10 dkg darált diót, 20 dkg lisztbe egy kis sütőport, én felet szoktam...,és végül a 4 tojás habja, ezt megsütjük kizsírozott lisztezett tepsibe.
A krémhez 4 dl tejet és 4 evőkanál lisztet összefőzünk ezt besamellnek hívják, félre tesszük, mert ennek ki kell hűlni teljesen, mert ha összekeverjük akár langyosan is is a vajjal folyós lesz a krém.
Kikeverünk 20 dkg margarint 20 dkg porcukorral 1 vaniliacukorral, és 1 tojással, ekkor keverjük össze a főzött alappal, de mint írtam csak ha teljesen kihűlt.
A krémet rásimítjuk a kihült tésztára, és csoki máz a tetejére...
Nekem jól bejön a tortabevonő, és kevés margarin felolvaszása, és ha kihűlt ráteszem a tetejére....nagyon finom.
Kavart olcsó tészta
2 tojás 20 dkg cukor 5 dkg zsír 15 dkg lekvár, jól kikeverjük adunk hozzá még 1 kávéskanál szódabikarbónát 30 dkg liszt és 2dl szódavíz ha kikevertük akkor lisztezett zsírozott tepsibe öntjük és sütjük, ha kisült porcukrot a tetejére ...egyszerű és még is nagyon finom.
Galléros kifli
38 dkg liszt 18 dkg margarin 3 tojás sárgája 1 evőkanál ecet, 5 evőkanál tejföl, kevés só ezt összegyúrjuk, és 3 egyenlő részre osztjuk..
Kinyújtjuk egyenként megkenjük olvasztott zsírral , feltekerjük mint a bejglit, és egyenlő részekre elvagdossuk, aztán egyenként kinyújtjuk, hogy kifliket tudjunk formálni belőle...
Töltelék: 15 dkg dió vagy mák 15 dkg cukor 3 kanál lekvár és a 3 tojás habja..belekenjük az elnyújtott tésztába és feltekerjük kifli formára, rózsaszínüre sütjük, és vaniliás cukorral elkevert porcukorba hempergetjük még melegen...nagyon finom...
Egyszerű pogácsa
1 kg liszt 1 kanál házi zsír 1 kanál só, 1 pohár tejfök3 tej, 2-3 dkg élesztő 2 tojás 2 db nagy főtt krumpli, ezt bedagasztom, hagyom kelni és utánna elnyujtom és összehajtom mint a hájast ismét hagyom egy kicsit, aztán elnyújtom zsírral megkenem, pogácsa szaggatóval kiszaggatom...lehet tojással is megkenni és reszelt sajt a tetejére.
Kakaós lepény
2 egész tojást 40 dkg cukor, 10 dkg zsír, 1/4 l tej 5 dkg kakaó 1/2kg liszt 1 sütőpor.
A tojást a zsírral habosra keverjük hozzáadjuk a tej felét a cukrot a kakaót, 10 percig keverjük. Végül a lisztet a sütőporral a maradék tejjel elkeverjük, jól kidolgozzuk.
Zsírozott lisztezett tepsibe öntjük, és sütjük...
Én azért nem szoktam írni azt, hogy hány fokon sütjük, mert nekem sincs leírva, bakapcsolom a villanysütőt 200 fora, ha elalszik akkor beteszem, 10 percig hagyom ezen a hőfokon, aztán lejjebb veszem 180-ra, és megnézem fogpiszkálót szúrok bele, ha jó, akkor nem szabad tésztának rajta lenni...
Piskótatekercs
Hozzávalók:
4 tojás
8 dkg cukor
8 dkg sütőporos liszt
házi sárgabaracklekvár
porcukor a szóráshoz
A tojásokat szétválasztom. A fehérjét 2 dkg cukorral kemény habbá verem. A sárgáját a maradék cukorral sűrű fehér habbá verem, amit óvatosan a fehérjehabba forgatok. Végül beleszitálom a lisztet és sütőpapírral bélelt tepsibe simítom és 170 fokon kb. 15 perc alatt megsütöm. A sütőpapírt azonnal lehúzom, feltekerem a piskótát és konyharuhába csavarva hagyom kihűlni. Ha kihűlt kitekerem, megkenem házi sárgabaracklekvárral, ismét feltekerem, végül megszórom porcukorral
Rétes
Üzletben szoktam venni réteslapot , én nem bajlódom vele, 8 db van egy csomagban. 1/2 kg túró,és mákosat szoktam még, mert a párom szereti, vagy 3 db almát reszelek a mák közé, nem lesz olyan száraz tőle
Tejfölt elkeverek olajjal és ezzel kenem meg a lapokat
2 - 2 réteslapot egymásra teszünk, mivel 4 tekercset készítünk. kikeverjük a cukorral a túrót, tojás sárgát, citrom héját, a mazsolát . Megtöltjük a túróval és föltekerjük. Kettőbe teszem a túrót a másik kettőbe a mákot...így kevés időt vesz igénybe..Tepsibe teszem és megkenem a tojás fehérjével. 200 fokon sütjük arany barnára sütöm...nagyon finom...
Káposztás süti
1, 5 kg káposztát lereszelek, megpirítom kis zsíron/olajon pici cukorral, sóval, ízlés szerint bors is mehet rá.
Fél kocka élesztőt felfuttatok 2 dl tejben, pici cukorral. 70 dkg liszttel, 1 ek sóval, 2 kanál zsírral/olajjal és annyi vízzel tésztát gyúrok, hogy közepesen lágy kelt tésztát kapjak. Fél órát hagyom kelni, majd kinyújtom téglalap alakúra, kb 3 mm vastagra. Elkenem rajta a káposztát, feltekerem. 1, 5 cm vastag karikákra vágom, tepsibe fektetem, tejjel megkenem, fél órát kelesztem, majd rózsásra sütöm 200 fokon. Ugyanezt főtt, áttört krumplival is lehet készíteni, amihez villával összetört párizsit keverek felesben, sóval, borssal jobb napokon egy olcsóbb krémsajttal ízesítem. Olcsó, kiadós. Szegény anyukám sokszor csinál nekünk...
Kakaós kuglóf
20 dkg cukrot 4 tojás sárgájával habosra keverek, 1 dl olajat is jól elkeverek benne, majd 1 dl vizet.
25 dkg lisztet, melybe 1 sütőport (szerintem ) elkeverek, utoljára óvatosan a 4 tojás habját.
Kizsírozott lisztezett formába töltöm a felét, a másik felébe kakaót teszek, s a sárga tésztába csurgatom.
Férfiszeszély
Hozzávalók: 1 bögre (3 dl) darált dió
1 bögre finomliszt
1 ek. kakaópor
1 jó teáskanál sütőpor
1 bögre vaníliás cukorral ízesített kristálycukor
1 tojás
fél narancs és fél citrom reszelt héja
2,5 dl (lehetőleg teljes) tej
0,3 dl erős feketekávé
0,2 dl rum (a kávé és a rum arányát ízlés szerint lehet növelni-csökkenteni, de akkor annyival kevesebb, ill. több tejet vegyünk)
csipet só
csipetnyi őrölt fahéj
Elkészítés: Az egész tojást fehéredésig keverjük a cukorral. A száraz hozzávalókat a fűszerekkel együtt alaposan összekeverjük, a cukros tojásra szórjuk, majd a folyadékokkal az egészet kikeverjük. A piskótamasszánál hígabb tésztát sütőpapírral bélelt kisebb tepsibe öntjük, előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük. (Kissé lassabban sül át, mint a piskóták)
Kihűlve félbevághatjuk, narancs- vagy más pikáns lekvárral tölthetjük, tetejét bevonhatjuk narancs- vagy rumos csokimázzal, de töltés nélkül, porcukorral meghintve, kockákra vágva is nagyon finom, és hihetetlenül egyszerű!
Tanácsok: Karácsony előtt mindig elkészítem, mert a fűszerektől nagyon illik az ünnephez, ilyenkor szoktam csak az alapreceptnél gazdagabban, különlegesebben készíteni pl. narancsmázzal.
Narancsmáz:
Fél narancs átszűrt levét annyi porcukorral keverjük ki, amennyit felvesz, hogy a kanálról sűrűn lefolyó, de azért kenhető sűrűségű legyen. A süteményre öntjük, száradni hagyjuk. Amikor félig megszáradt, érdemes késsel bejelölni a szeletek helyét, mert később a máz törik.
Ugyanígy készül citromból is.
Rumos csokoládémáz:
3 csapott (!) ek. kakaó
3 ek. porcukor (púposabban mérve)
6 ek. rum
A fentieket összefőzzük, kissé hűlni hagyjuk, a lekvárral hajszálvékonyan áthúzott sütemény tetejére öntjük, száradni hagyjuk.
Pufi fánk
1 kicsi doboz kefír,
1 tojás,
1 csomag sütőpor,
1 csomag vaníliás cukor,
10 evőkanál liszt,
2 evőkanál cukor,
csipetnyi só.
Összekeverjük alaposan, közepesen forró bő olajba szaggatjuk aranysárgára sütjük, esszük.
(Én inkább kisebb lábasban sütöm, hogy magasabban érjen az olaj és akkor, ha az egyik fele megsült, magától megfordul)
Sárgabarack lekvárt adtam hozzá. Gyorsan sül, az egész kész van 10 perc alatt.
Míg az olaj felmelegszik addig kikavarjuk, aztán már kanalazzuk is bele, nagyra nő, nem kell sok egymás mellé.
Habos almás
4 tojás sárgáját 10dkg rámával 15 dkg kristálycukorral a sütőporral jól kikeverünk hozzáadunk 7 kanál tejet 25 dkg réteslisztet 15 dkg cukrot
4 tojás fehérjét 1 kávéskanál ecettel habbá verjük.
Én beszoktam egy kicsit tenni a sütőbe, úgy 15 percre, aztán kiveszem és a dinsztelt almát ráteszem visszatolom a sütőbe, mikor már majdnem kész, akkor rásimítom a felvert habot és rózsaszínűre sütöm, nagyon finom.
Képviselő fánk
10dkg margarin 10 evőkanál vizzel felforralunk hozzáadunk a tűzről levéve 10dkg lisztet, egy kicsit vissza tesszük és simára elkeverjük, aztán levesszük a tűzről, és egyenként elkeverünk benne 4 egész tojást, szépen összeáll, akkor zsírozott tepsibe diónyi halmokat rakunk egyenlő távolságra nekm olyan 24 db szokott lenni belőle, betesszük előmelegített sütőbe és legalább 10 percig nem szabad lenyitni a sütő ajtaját mert össze esik...aztán vehetjü lejjebb a sütőt..kicsit lassabban süni, 20 perc elég a sütéshez.
Mikor kész akkor hagyjuk és mecsináljuk a krémet.
1csomag vanilia puding 2 evőkanál liszt 15 dkg cukor 2 tojás sárgája 1/2 l tej, ezt összeforraljuk és a végén ha mmár levettük a tűzről mág forrón belekeverjük a 2 tojás habját.
A fánkoknak levágjuk a kalapját és a közepébe beletesszük a krémet mert lukasak...és tejszhabot nyomunk rá, és rátesszük a kalapját amit levágtunk, de jó tejszinhab nélkül is.
Egyszerű almás
3 nagyobb alma
3 tojás
30 dkg cukor
20 dkg liszt
1/2 cs. sütőpor
1 cs. vaníliáscukor
5 dkg durvára vágott dió
1 kk fahéj
A tojásokat a cukorral habosra keverjük. Folyamatosan keverve hozzáadjuk a vaniliás cukrot, a liszttel elkevert sütőport és a diót. Az almát meghámozzuk és nagy lyukú reszelőn lereszeljük, majd a masszához keverjük. Egy kivajazott, belisztezett kisméretű tepsibe simítjuk és 200 fokon 25-30 perc alatt megsütjük. Kockára vágva kínáljuk
Hungária szelet
5 tojás sárgáját 30 dkg porcukorral
5 kanál vízzel kikeverünk
majd még 5 kanál vizet adunk, hozzá, tehát nem egyszerre...habosra keverjük.
Aztán hozzáadunk 20 dkg lisztet 1 csomag sütőporral és a habbá vert fehérjét
A masszát kétfelé osztjuk, egyik felébe 10 dkg darált diót keverünk.
A diós felét öntjük alulra a tepsibe a másik felét szépen ráöntjük a tetejére, nagyon szép mikor megsül olyan mintha réteges lenne. ...lassú tűzön sütjük.
Krém: 2.5 dl tejet 3 kanál lisztet megfőzünk.
10 dkg margarin 20 dkg porcukrot kikeverünk
Mint minden főzött alapnak a legfontosabb része, hogy hidegre kell hűlnie, csak úgy lehet összekeverni a vajjal...
tehát ha kihűlt összekeverjük adunk hozzá még 2 evőkanál rumot 5 dkg darált diót, szépen rákenjük a kihűlt tésztára, csoki reszelhetünk a tetejére , vagy csoki máz...
Én nem szoktam főzni a csoki mázt nekem jobban bejött az étcsoki olvasztása margarinnal és kihűlve
Darálós
70 dkg rétes liszt
1 margarin, vagy 25 dkg zsír
1 kanál szódabikarbóna
2 vaníliás cukor pici só
25 dkg kristálycukor
4 tojás
A lisztet a sóval vaníliával szódabikarbónával elkeverjük, elmorzsoljuk a fagyos margarinnal azután a cukorral eldolgozzuk.
Majd hozzá adjuk a 4 tojást
Az elkészített tésztát 1 órára hűtőbe tesszük.
Majd húsdarálón ledaráljuk, sütjük..
porcukrot szórunk rá.
Leveles részeges pogácsa
1/2 kg liszt
1 egész tojás
1 pohár tejföl
1/2dl bor
bors, só
3 dkg tejben felfuttatott élesztő
Jól kidolgozott rétestésztát készítünk 1/2 órát pihentetjük.
A kinyújtott tésztára 15 dkg tepertőt darálva ( és nem tudom, de itt valami kimaradt 10 dkg valamivel elkeverve, vagy zsír, vagy vaj)rákenjük
amit összehajtogatunk 1/2 órát pihentetjük...ezt még 2 x megismételjük a félórai pihentetéssel.
Kinyújtjuk, olajjal megkenjük rácsozzuk, tojássárgával megkenjük, forró sütőben sütjük.
Tejföl piskóta
3 egész tojás
25 dkg porcukor
3 dl tejföl
30 dkg liszt
1 sütőpor
citromhéj
Az egész tojásokat a cukorral jó habosra kikeverjük
hozzáadjuk kanalanként a tejfölt,ezzel tovább keverjük
végül a sütőporral elkevert lisztet.
Zsírozott lisztezett tepsibe sütjük.
Békaszáj
1/2kg liszt
1/4 kg zsír
1 evőkanál cukor
1 evőkanál rum
2 tojás sárgája, pici só
2 dkg élesztő fél csésze tej (az élesztőt futtatni)
Ezeket jól összedolgozzuk, és fél órát pihentetjük.
Kinyújtjuk nem túl vastagra. Közepes pogácsaszaggatóval kerek formákat készítünk belőle, a közepére lekvárt teszünk s a felére hajtjuk. a tepsi alját megzsírozzuk, vagy sütőpapírra rakjuk. Forró sütőben rózsaszínűre sütjük, még forrón vaníliás cukorba hempergetjük.
Darálós
70 dkg rétes liszt
1 margarin, vagy 25 dkg zsír
1 kanál szódabikarbóna
2 vaníliás cukor pici só
25 dkg kristálycukor
4 tojás
A lisztet a sóval vaníliával szódabikarbónával elkeverjük, elmorzsoljuk a fagyos margarinnal azután a cukorral eldolgozzuk.
Majd hozzá adjuk a 4 tojást
Az elkészített tésztát 1 órára hűtőbe tesszük.
Majd húsdarálón ledaráljuk, sütjük..
porcukrot szórunk rá.
Mézes krémes
4dkg zsír
3 kanál olvasztott méz
1 tojás
4 kanál tej
15 dkg porcukor
Ezt a mennyiséget tűzhelyen jól összedolgozzuk. A masszához kakaót is teszünk, hogy a tésztánk barna legyen. Tűzről levéve 45 dkg lisztet és 1 kávéskanál szódabikarbónát adunk hozzá. 4 lapra osztjuk és lisztezett tepsi tetején sütjük.
Töltelék: 1l tej 10 dkg liszt q vanília ebből sűrű pépet főzünk. 20 dkg vajat 20 dkg porcukrot kikeverünk, és a kettőt összekeverjük.
Máz: 10 dkg cukorból 2 evőkanál víz, és 2 dkg kakaó összefőzzük, a tűzről levéve 5 dkg vajat keverünk hozzá.
(de nekem marad mindig a jól bevált tortabevonó)
Szeretek kísérletezni a főzésben, meg általában mindenben...
Vasárnap csirkemellet felszeleteltem, kicsit kivertem, de csak éppen hogy, mert akkor nagyon szét megy hosszabb szeletekre vágtam
megszórtam grill fűszerkeverékkel és ételízesítővel tettem rá egy szelet sajtot,
és feltekertem szeletelt baconnal, mint a bejglit, hogy bele is tekertem a bacont...
Egy kis oliva olajat öntöttem a cserépedény aljára,és sorba leraktam őket,
a tetejére hagymát és fokhagymát szeleteltem, 3/4 órát sütöttem 200 fokon, aztán levettem a tetejét, és 3 percig grilleztem, hogy megpiruljon...
krumplipürét csináltam hozzá és párolt lila káposztát, nagyon finom volt, ízlett a családomnak.
50 deka tehéntúrót reggel elkeverek egy csipet sóval, 4 egész tojással és 2 dl búzadarával. Lefedve hűtőbe teszem, legalább 1 órát állnia kell (ezért keverem be reggel ), hogy a dara jól megszívja magát, így nem fog szétfőni a gombóc. A masszából eztán vizes kézzel gombócokat formázok, lobogó sós vízben kifőzöm, pirított cukrozott morzsába forgatom.
A gombócok elég hamar feljönnek a víz színére, innentől számítva kb 10-15 percet főzöm még, de mindig szétvágok egyet meggyőződni arról, hogy kellőképp átfőttek-e.
Leírom, hogy készítem a csavart húst...
Kiklopfolom a karajt én abból szoktam csinálni, mint a rántott húsnak, szépen lerakom egymás mellé a pultra, megszórom piros paprika,só,és bors keverékével, vágok rá egy vékony szelet szalonnát,egy karika hagymát és egy fél főtt tojást ezt áthajtom és a két végét megtűzöm fogpiszkálóval....
Készítek oda hagymát megfonnyasztom, és a húsokat belerakom, átforgatom, hogy össze kapódjon , egy kérget kapjon a hús...
aztán öntök rá vizet , piros paprikát meg ételízesítőt, és sütöm mint a pörköltet, mikor kész akkor kiszedem a húsokat és tejfölös szószt csinálok, közben kiszedem a fogpiszkálókat és úgy rakom vissza a tejfölös mártásba...nagyon finom, bármilyen tészta illik hozzá, de én nokedlit szoktam csinálni...
Rácsos mákos
45 dkg lisztet 35 dkg margarinnal elmorzsolom, majd hozzáadok 1 tojást, 15 dkg porcukrot, csipet sót, fél sütőport és összegyúrom tésztává. Fél órára hűtőbe teszem. 1/3 részét elteszem rácsnak ami majd a tetejére kell. 2/3 részt tésztává nyújtom és tepsibe teszem.
Krém:
8 dl tejből, 12 dkg grízből, 2 vaníliás cukorral tejbegrízt főzök. 4 tojássárgáját összekeverem 2 evőkanál vízzel. A tojásfehérjét kemény habbá verem. Kihűlt tejbegrízbe belekeverek 50 dkg mákot és 50 dkg cukrot. Utána a tojássárgákat és végül a keményre vert habot. Ezt simítom a tésztára majd a tetejére 1 cm-es csíkokból rácsot készítek. Ezt kb. 40 percig sütöm.
Gesztenyebomba
4 csomag gesztenyemassza
25 dkg vaj
1 dl rum
1/2 dl víz
1 csomag instant zselatin
500 ml cukrász tejszín
babapiskóta
Elkészítés:
A 4 csomag gesztenyemasszát lereszeljünk és a vajjal, illetve a rummal ízesítjük.
Vízzel kiöblítünk egy mélyebb tálat, folpackkal kibéleljük, és ismét kiöblítjük. Beletesszük a gesztenyét úgy, hogy az alját és az oldalát 1, 5 ujjnyi vastagon borítsa, de a közepe üres legyen. Hűtőszekrényben hagyjuk megkeményedni.
A tejszínt elkezdjük verni egy kis ideig, majd a közepe táján folyamatos kevergetés mellett beletesszük az instant zselatin fixet (azért kell bele zselatin fix, hogy jó kemény legyen mikor felszeleteljük. Tudom a cukrász tejszín amúgy is kemény, de ehhez az édességhez kell a zselatin, mivel nem tésztás finomság). Kemény habbá verjük, majd megtöltjük vele a massza üresen hagyott részét. A tetejét 2 sor, rumos tejben megmártott babapiskótával rakjuk le. Tányérra borítjuk, pár órán át hagyjuk, hogy a hűtőben megszilárduljon a krém.
Olcsó krémes
50 dkg liszt
10 dkg zsír
1 tojás
1 dl tej
1 mk szódabikarbóna
6 dkg kristálycukor
Ezeket összegyúrjuk, és hat lapot sütünk, tepsi hátulján.
Krém:
1 liter tejben 10 ek lisztet felfőzünk, 25 dkg Ráma margarint 30 dkg cukorral, 1 cs vaníliás cukorral kikeverünk, és a kihűlt főzött krémmel habosra keverjük. 5 részre osztva a lapokra kenjük.
Máz:
1 tábla ét tortabevonó, 2 ek étolaj, gőz fölött felolvasztjuk és rákenjük a sütemény tetejére.
Csak másnap szeletelhető!
Túrós pogácsa
60 dkg liszt,
2 tojássárgája,
1 evőkanál só,
1 dl tejföl,
15 dkg tehéntúró,
15 dkg juhtúró,
25 dkg olvasztott margarin,
kb. 20 – 25 dkg reszelt sajt,
3 dkg élesztő,
1 dl tej ( hozzá egy kis cukor és liszt )
+ 1 tojássárgája a lekenéshez
Elkészítés:
1 dl langyos tejben kis cukorral, liszttel 3 dkg élesztőt futtass fel. Egy nagy tálban 2 tojás sárgáját 1 ek. sóval, 1 dl tejföllel, 15 dkg tehéntúróval, 15 dkg juhtúróval, 25 dkg olvasztott margarinnal keverd simára. Ebbe mehet bele az élesztő és a 60 dkg finomliszt. Gyúrd össze (lágy tésztát kapsz), és keleszd fél órát. Nyújtsd ki, szórd meg sajttal és tekerd fel mint a piskótatekercset.
A tekercset ismét nyújts ki kb. 1.5 cm vastagságúra, szaggasd ki tetszés szerinti pogácsaszaggatóval ( én 4 cm átmérőjűvel szaggattam ) , helyezd őket sütőpapíros tepsire, kend le tojássárgával, szórd meg a tetejüket sajttal és előmelegített sütőben 180 fokon, kb. 20 percig süsd.
7 db tojás
20 dkg kristálycukor
13 evőkanál víz
2 evőkanál kakaópor
20 dkg liszt
1 cs sütőpor
2 cs vaníliás puding
0,5l víz
7 db tojás fehérje
3 evőkanál kristálycukor
0,5l habtejszín (HU-LA-LA)
1 cs habfix
1 cs vaníliáscukor
A tojássárgáját 20 dkg cukorral és 13 ek. vízzel összedolgozzuk. A 2 ek. kakaóport a 20 dkg lisztet és az 1 cs. sütőport elkeverjük, majd a kész masszába lazán beleforgatjuk. A sütőt előmelegítjük 180-200 fokra, a tepsit kikenjük kilisztezzük, a masszát beleöntjük, megsütjük.
Amíg sül a tészta a vaníliapudingot felfőzzük 1/2l vízzel, közben a tojásfehérjét 3 evőkanál kristálycukorral felverjük,és a forró pudingba keverjük.
A krémet a meleg tésztára simítjuk,és visszatoljuk a sütőbe 5 percig, hogy szikkadjon.
A 1/2l tejszínből habfix és a vaníliacukorral kemény babot készítünk, kihűlt tésztára kenjük, majd csoki reszelékkel díszítjük.
Most kaptam a receptet én még nem sütöttem meg, de akitől kaptam azt mondja nagyon finom
Tejfölös epres kocka
4 tojás, 17 dkg kristálycukor, 2 tasak vaníliás cukor, 5 dkg étkezési keményítő, 7-8 dkg liszt, 1 csapott tk. sütőpor, 18 dkg (6 lap) színtelen zselatin, 5 dl tejföl, citrom leve, 40 dkg eper, 2,5 dl tejszín, 5 dkg porcukor; a tetejére: reszelt csokoládé.
A tojások fehérjét 10 deka cukorral és 1 tasak vaníliás cukorral kemény habbá verjük. Hozzáadjuk a tojások sárgáját, majd rászitáljuk az étkezési keményítővel és a sütőporral elvegyített lisztet. Sütőpapírral kibélelt, 37x32 cm-es tepsibe simítjuk. Előmelegített sütőbe toljuk, és 200 fokon kb. 12 percig sütjük. A sütőből kivéve kiborítjuk, a sütőpapírt lehúzzuk, és a piskótát kihűtjük. A zselatint beáztatjuk. A tejfölt a citromlével, a maradék cukorral és a vaníliás cukorral elkeverjük. A zselatint alacsony hőfokon feloldjuk, kevés tejfölös krémmel elkeverjük, és a maradék krémbe vegyítjük. Hűtőszekrénybe téve, 15-20 percig dermedni hagyjuk, közben időnként megkeverjük. A megmosott epret 5 szép szem kivételével feldaraboljuk. A tejszínt kemény habbá verjük. Keveset félreteszünk, a többit a tejfölös krémbe vegyítjük, majd óvatosan beleforgatjuk az eperdarabokat. A piskótát keresztben félbevágjuk. Az egyik lapot megkenjük a krémmel, ráborítjuk a másik lapot, majd kb. 2 órára hűvös helyre állítjuk. A süteményt porcukorral bőven meghintjük, majd 10 darabra vágjuk, mindegyiket 1-1 habrózsával, félbevágott eperrel és reszelt csokoládéval díszítjük.
Összetevők
2 pohár kicsi natúr joghurt /kefir vagy tejföl is jó/
2 db tojás
1 cs. sütőpor
30 dkg liszt
3 ek. cukor
1 ek.olaj
vaníliaaroma
őrölt fahéj
1 csipet só
olaj a sütéshez
Elkészítés
Az összes hozzávalót jól összekeverjük. Majd nem túl forró olajban,- evőkanál segítségével kiszaggatva,- aranybarnára sütjük mindkét oldalát.
Porcukorral megszórva, lekvárral vagy csokikrémmel, bármivel nagyon finom.
Ami a lényeg: 10 perc alatt elkészül!
Csavart baconos
Összetevők
1 csomag leveles tészta /inkább 2, mert gyorsan fogy :) /
1 tojás
sajt
szezámmag
szeletelt bacon
Elkészítés
A leveles tésztát kétszer akkorára nyújtom, mint a bacon.
A baconszeleteket a tészta egyik oldalára fektetem, majd a tészta másik felét ráhajtom.
Kicsit megnyomkodom, majd éles késsel csíkokra vágom.
A tésztacsíkokat megcsavarom és tepsire fektetem.
Tojással megkenem és szezámmaggal vagy sajttal megszórom.
Előmelegített sütőben 180 fokon aranybarnára sütöm.
******************************************************************
vargabéles
Elkészítés:
25-30 dkg. cérnametélt, 70 dkg. friss tehéntúró, 10 dkg. mazsola, 20 dkg. porcukor, 3 tojás + 1 db a kenéshez, 1 vaníliás cukor, 2 evőkanál tejföl, 1 citrom reszelt héja, 5 dkg. vaj, 1 csomag 6-os réteslap.
A tésztát enyhén sós vízben kifőzzük, lecsepegtetjük és hűlni hagyjuk.
Közben a túrót simára kikeverjük, vagy ha darabosabb, áttörjük. A vajat a 3 tojás sárgájával, a porcukorral, a vaníliás cukorral és a citromhéjjal habosra keverjük. Hozzáadjuk a túrót, a tejfölt, a tésztát és a mazsolát.
A tojásfehérjéből kemény habot verünk és lazán a masszához adagoljuk.
3 réteslapot tepsibe igazítunk, melyeket rétegenként olvasztott vajjal megkenünk. Rásimítjuk a túrós, mazsolás tésztát, majd a következő 3 réteslappal ugyanígy járunk el.
Tetejét felvert tojással megkenjük, előmelegített sütőbe toljuk és kb. 45-50 perc alatt szép pirosra sütjük.
Kissé kihűlt állapotban - éles késsel - már jól szeletelhető. Porcukorral meghintve kínáljuk
**************************************************
NEVE SINCS
Hozzávalók a tésztához:
20 dkg liszt
16 dkg margarin
1 db tojássárgája
pici só
3 ek.víz
Töltelékhez:
6 tojássárgája
20 dkg cukor
15 dkg darált dió
4 ek.kakaó
1 csom. sütőpor
6 tojás kemény habja
Krémhez:
1/2 liter tej
2 csom. vaníliás pudingpor
15 dkg margarin
15 dkg cukor
Elkészítése:
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk,3-4 órát állni hagyjuk(hűtőben pihentetjük).
2 cipót formálunk belőle.
mind 2 cipót kinyújtjuk,az egyiket tepsi hátán megsütjük.
A másikat a tepsibe helyezzük.
A tölteléket a hozzávalókból elkészítjük és a tésztára öntjük,majd sütjük.
A krémet elkészítjük:
A margarint a cukorral habosra keverjük.
Fél liter tejben a pudingokat felfőzzük,kihűtjük és a kettőt összekeverjük.
A krémet a tésztára simítjuk,a lappal befedjük.
Tálalás előtt porcukorral meghintjük.
***************************************************
Piskóta piskótával
A fehér piskótalaphoz:
6 db tojás ,12 dkg kristálycukor ,1 cs. vaníliás cukor ,
6 evőkanál liszt , 1/2 evőkanál sütőpor , baracklekvár
A kakaós piskótalaphoz:
12 db tojás ,12 dkg kristálycukor ,10 dkg kakaópor ,1 db citrom ,5 dkg vaj , 12 dkg liszt , 1 cs. sütőpor , 1 db narancs
A krémhez :
3 dl tej , 10 dkg kristálycukor , 2 cs. vaníliás pudingpor ,
1/2 liter tejszín
A hat tojást kettéválasztjuk, és a tojásfehérjéket 2 evőkanál cukorral kemény habbá verjük. A tojássárgájákat elkeverjük a megmaradt 4 evőkanál cukorral, majd adunk hozzá vaníliás cukrot, és reszelünk bele citrom-, illetve narancshéjat. Ehhez a masszához öntjük a tojásfehérjehabot. Beleszórjuk a sütőporral elkevert lisztet, és körkörös mozdulatokkal összedolgozzuk a tésztát.
A masszát olajozott, lisztezett tepsire öntjük, és egy habkártya segítségével téglalap alakúra nyújtjuk. Előmelegített, 180°C fokos sütőben megsütjük a piskótát. Mikor megsült, konyharuhába feltekerjük, és hagyjuk kihűlni.
A krémhez a tejet felforraljuk, hozzáadjuk a 10 dkg kristálycukrot, és hideg vízzel csomómentesre kikevert pudingporral sűrítjük. A krémet hagyjuk kihűlni. A tejszínt kemény habbá verjük, és felhasználásig hűtőbe tesszük.
A kakaós piskótához a 12 tojást kettéválasztjuk, és a tojásfehérjéket, mint az előző piskótánál is tettük, kevés cukorral kemény habbá verjük.
A tojássárgáját kikeverjük a kristálycukorral és a kakaóval. Reszelünk bele citrom-, és narancshéjat, majd hozzáadjuk az olvasztott, de már nem forró vajat. Hozzáadjuk a lisztet és a sütőport, majd simára keverjük. Ha túl száraz lenne a massza a kakaótól, pár csepp vízzel lazíthatjuk.
A kakaós tésztaalapot kettéosztjuk, és mindkét félhez hozzákeverjük a szintén kettéosztott tojásfehérjehabot. Mindkét adag masszát elkeverjük a tojáshabbal, majd egy-egy tepsibe öntjük, és téglalap alakúra egyengetjük a habkártyával.
Amennyiben légkeveréses sütőnk van, a két tepsi piskótát egyszerre is megsüthetjük, ellenkező esetben azonban külön-külön süssük meg a tésztákat a 180°C fokos sütőben.
Amikor az összes piskóta megsült, hozzákezdhetünk a sütemény összeállításához. A tejszínhabot összekeverjük a kihűlt pudinggal.
A feltekert világos piskótát kivesszük a konyharuhából, kicsavarjuk, vigyázva, hogy ne törjön szét, és megkenjük baracklekvárral. Ezután szorosan feltekerjük, majd felszeleteljük. Körülbelül annyi szeletre van szükség, amellyel a kakaós piskótalapot teljesen be tudjuk teríteni.
Az egyik kakaós lapot tepsire helyezzük, és megkenjük a vaníliás krém felével. Erre helyezzük a felszeletelt piskótatekercset, majd újabb adag krém következik, és végül a tetejére helyezzük a másik kakaós piskótát.
A kész süteményt legalább egy órára hűtőszekrénybe helyezzük, majd kockákat vágunk belőle, és porcukorral meghintve tálaljuk.
**************************************************************
Rücskös tészta
Hozzávalók:
15 dkg vajból,
40 dkg lisztből,
10 dkg porcukorból,
3 tojássárgájából,
2 evőkanál tejföllel,
fél cs sütőporral
tésztát gyúrunk.
20 percre betesszük a fagyasztóba! Majd kizsírozott,lisztezett tepsibe (25x35) reszeljük a felét.
Töltelék:
15 dkg darált dió,
4 evőkanál lekvár,
5 dkg cukor.
3 tojás fehérje
Összekeverjük, hozzáadjuk a 3 tojás felvert habját, rátesszük a tésztára és ráreszeljük a tészta másik felét!!! (alma reszelőn kell reszelni a tésztát) 180 fok 30 perc sütés.
*****************************************************
Mézes-kókuszos kocka
Hozzávalók:
A tésztához:
- 50 dkg liszt
- 2 tojás
- 5 dkg vaj
- 2 dl tej
- 2 evőkanál langyos méz
- 2 dkg sütőpor
- 30 dkg cukor
A mázhoz:
- 20 dkg margarin
- 3 dl tej
- 30 dkg cukor
- 3 dkg kakaópor
A bevonáshoz:
- 2 csomag kókuszreszelék (50 dkg)
Elkészítése:
A tésztát kikeverjük, sütőpapíron megsütjük. A mázhoz valókat felforrósítjuk. A megsült tésztát kb. 4×4 cm-es kockákra vágjuk, egyesével villára tűzzük, mázban megforgatjuk, majd a kókuszban is. Ha a tészta kihűl, a mázat nem szívja fel.
***********************************************************
Madártej szelet
Hozzávalók:
8 tojás
12 evőkanál cukor
13 evőkanál liszt
2 vaníliás cukor
4 dl tej
18 dkg margarin
10 dkg porcukor
1 teáskanál sütőpor
4 dl tejszín
8 tojásfehérjét, 8 evőkanál cukorral habbá verünk. 8 evőkanál lisztben elkeverünk egy teáskanál sütőport, a kemény habhoz adjuk és megsütjük. Krém: 8 tojás sárgáját, 4 evőkanál cukrot, 5 evőkanál lisztet, 2 evőkanál vaníliás cukrot 4 dl tejben elkeverjük. Sűrűre főzzük kihűtjük- 18 dkg margarint 10 dkg porcukorral alaposan kikeverjük és a kihűlt krémhez adjuk, majd a tésztára simítjuk. Tetejére 4 dl tejszínből kemény habot verünk, csokireszelékkel megszórjuk.
35 * 25 cm-es tepsiben készült.
******************************************************************
Hamis krémes
TÉSZTA:
7 tojássárgáját 7 evőkanál langyos vízzel és 15 deka cukorral habosra keverünk, 20 deka átszitált, 1 sütőporral elkevert lisztet adunk hozzá, úgy sütjük mint a piskótát.
KRÉM:
4 vanília pudingot 8 deci vízzel felfőzünk, kihűtjük. A 7 tojásfehérjét 20 deka cukorral kemény habbá verünk, a kihűlt pudinggal jól összedolgozzuk, ezt a krémet kenjük a tésztára.
Fél liter Hulala tejszínt 2 evőkanál vanília cukorral felverünk, rásimítjuk a krémre, reszelt csokit teszünk a tetejére, vagy kakaót szitálunk rá.
Kicsit hűtjük, máris fogyasztható.
A krémbe lehet még vaníliát tenni, akár aroma formájában, hogy még jobban hasonlítson az igazi krémesre.
**********************************************************
CSOKIS HABOS SÜTI
Hozzávalók:
8 db tojás
8 evőkanál cukor
4 evőkanál kakaó
4 evőkanál liszt
1 csomag sütőpor
1 dl olaj.
Krém:
3 db tojás sárgája
10 dkg liszt
2 evőkanál cukor
4 dl tej
10 dkg csokoládé
25 dkg vaj.
Tetejére:
3 db tojás fehérjéj15 dkg kristálycukor
Csokoládé.
Elkészítés:
Megsütjük a tésztát, ezt 2-szer kell sütni:
4 tojás sárgáját 4 evőkanál cukorral elkeverni, majd hozzákeverni 2 evőkanál kakaópor, 2 evőkanál liszt, fél csomag sütőpor keverékét, és fél dl olajat. Végül a 4 tojásfehérjét habnak felverve hozzákeverjük, és megsütjük.
Krém:3 tojás sárgája, 10 dkg liszt, 2 evőkanál cukrot 4 dl tejben megfőzni. Még forrón hozzákeverünk 10 dkg csokit, és ha kihűlt, hozzáadunk 25 dkg vajat. Jó habosra kikeverjük.
A tetejére: 3 tojás fehérjét 15 dkg kristálycukorral gőz fölött kikeverni habnak.
A két piskótalap közé kenjük a krémet, a fölső piskóta tetejére a habot kenjük, végül a tetejét bevonjuk olvasztott csokoládéval. Villával hullámokat rajzolunk bele.
****************************************************************
Két emelet boldogság
Hozzávalók a tésztához:
50 dkg liszt, 15 dkg zsír, 2db tojás, 4 ek. méz, fél cs. sütőpor, kevés tej.
Krémhez:
7 dl tej, 2 cs. pudingpor, 20 dkg margarin, 20 dkg porcukor, 2 ek. kakaó, 10 zselés cukor, fél dl rum.
Barna krém közé:
kb. 30 dkg babapiskóta, fél dl rum
.
Tetejére:
10 dkg ét. tortabevonó, 3 ek. étolaj.
A tészta hozzávalóit jól összedolgozzuk és 3 lapot sütünk belőle. A krémhez a tejet a pudingporral felfőzzük, hozzáadjuk a habosra kevert margarinos porcukrot. A krémet két részre osztjuk. Az egyikbe kakaóport, a másikba zselés cukrot aprítunk és rumot keverünk. Az alsó lapot megkenjük a barna krém felével, befedjük a rumba forgatott babapiskótákkal, majd rákenjük a barna krém másik felét. Ezután rátesszük a következő lapot, erre a zselés krém kerül, majd a harmadik lap. A tetejét csokoládémázzal öntjük le.
isler
Hozzávalók:
40 dkg liszt, 20 dkg dió,30 dkg margarin, 10 dkg porcukor, 1 evőkanál kakaó, 2 evőkanál rum, kevés reszelt citromhéj, 1 evőkanál tejföl.
Összegyúrjuk, egy órára a hűtőbe tesszük.
A tésztát kinyújtjuk, szaggatjuk, és kisütjük. Ízlés szerint lekvárral, vagy kakaós krémmel töltjük. A tetejét csokismasszába mártjuk.
| |