|
Tepsis gyros
Hozzvalk (4 szemlyre):
75 dkg sertscomb, 2 ek gyros fszerkeverk, 7 ek olvaolaj, 1-1 piros s srga kaliforniai paprika, 40 dkg knai kel, 50 dkg burgonya, 2 g rozmaring, 3 dkg vaj vagy margarin, 3 dkg liszt, 3 dl tej, 1 tk telzest, 20 dkg juhsajt (feta), a tl kikenshez margarin
Elksztse:
1. A hst cskokra metljk, majd hozzadjuk a fszerkeverket, meglocsoljuk 5 ek olajjal, s jl sszekeverjk. Letakarva kb. 2 rn t llni hagyjuk. A paprikkat s a kelt is cskokra metljk. A burgonyt meghmozzuk, majd felkarikzzuk. A rozmaringbl egy keveset flretesznk a dsztshez, a maradkot finomra aprtjuk.
2. A vajat megolvasztjuk, hozzadjuk a rozmaringot, meghintjk liszttel, s kavargatva megpirtjuk. lland kevers mellett aprnknt felntjk a tejjel meg 3 dl vzzel. Felforraljuk, belekeverjk az telzestt, s 3-5 percig fzzk.
3. A hscskokat forr serpenyben magas hfokon 3-4 percig stjk. Kivesszk, s a visszamaradt forr zsiradkban a burgonyt kb. 5 perc alatt aranybarnra pirtjuk.
4. A maradk olajat felhevtjk egy msik serpenyben, s kb. 5 perc alatt kevergetve megstjk benne a paprikt meg a knai kelt. A zldsgeket s a mrtst sval, borssal zestjk. A juhsajtot felkockzzuk. A burgonyt, a hst, a keles-papriks keverket, a sajtkockkat s a besamelmrtst margarinnal kikent tzll tlba rtegezzk.
Elmelegtett stben 200 fokon kb. 30 percig stjk. A flretett rozmaringgal dsztjk. | |