|
Tepsis gyros
Hozzávalók (4 személyre):
75 dkg sertéscomb, 2 ek gyros fűszerkeverék, 7 ek olívaolaj, 1-1 piros és sárga kaliforniai paprika, 40 dkg kínai kel, 50 dkg burgonya, 2 ág rozmaring, 3 dkg vaj vagy margarin, 3 dkg liszt, 3 dl tej, 1 tk ételízesítő, 20 dkg juhsajt (feta), a tál kikenéséhez margarin
Elkészítése:
1. A húst csíkokra metéljük, majd hozzáadjuk a fűszerkeveréket, meglocsoljuk 5 ek olajjal, és jól összekeverjük. Letakarva kb. 2 órán át állni hagyjuk. A paprikákat és a kelt is csíkokra metéljük. A burgonyát meghámozzuk, majd felkarikázzuk. A rozmaringból egy keveset félreteszünk a díszítéshez, a maradékot finomra aprítjuk.
2. A vajat megolvasztjuk, hozzáadjuk a rozmaringot, meghintjük liszttel, és kavargatva megpirítjuk. Állandó keverés mellett apránként felöntjük a tejjel meg 3 dl vízzel. Felforraljuk, belekeverjük az ételízesítőt, és 3-5 percig főzzük.
3. A húscsíkokat forró serpenyőben magas hőfokon 3-4 percig sütjük. Kivesszük, és a visszamaradt forró zsiradékban a burgonyát kb. 5 perc alatt aranybarnára pirítjuk.
4. A maradék olajat felhevítjük egy másik serpenyőben, és kb. 5 perc alatt kevergetve megsütjük benne a paprikát meg a kínai kelt. A zöldségeket és a mártást sóval, borssal ízesítjük. A juhsajtot felkockázzuk. A burgonyát, a húst, a keles-paprikás keveréket, a sajtkockákat és a besamelmártást margarinnal kikent tűzálló tálba rétegezzük.
Előmelegített sütőben 200 fokon kb. 30 percig sütjük. A félretett rozmaringgal díszítjük. | |